U trendu

Elezov advokat: Darku je oduzeto srpsko državljanstvo

BANJALUKA – Advokat Darka Eleza, koji se nalazu u pritvoru od dva meseca na osnovu rešenja suda BiH, rekao je danas ga je njegov branjenik obavestio da je dobio rešenje iz Srbije da mu je oduzeto državljanstvo te zemlje.

„Sutra ću ga posetiti i videti o čemu je reč“, rekao je Elezov advokat Senad Kreho, a preneo sajt „srpskainfo.com“.

Advokat je ocenio da je to neka nova vrsta psihološkog pritiska na njegovog klijenta.

„Nakon ovog rešenja, uslediće drugi upravni spor oko toga zašto se Darku Elezu oduzima državljanstvo Srbije i ići će se od onih koji su mu oduzeli državljanstvo do viših sudskih instanci, kako bi se pojasnilo zbog čega mu se ukida državljanstvo baš sada“, rekao je Kreho.

Elez je 3. marta iz Srbije isporučen BiH.

On je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji odslužio kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe, koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao „Lutka“, kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška kriviča dela počnjena na području Istocnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na podrucju Istocnog Sarajeva i Bijeljine, kao i iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.