U trendu

Elizabeta Druga: Britanski monarh sa najdužom vladavinom

 Britanska kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth) koja je večeras preminula sa 96 godina u zamku u Škotskoj ostaće upamćena kao jedan od monarha koji je najduže bio na tronu, više od 70 godine.

Elizabeta je rodjena 21. aprila 1926. u Londonu i bila je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i 14 drugih suverenih država, poznatih kao kraljevstvo Komonvelta.

Postala je kraljica sa 25 godina posle smrti oca, Džordža VI (George) 6. februara 1952. godine. Njeno krunisanje, 2. juna 1953. godine, prvo je krunisanje emitovano na televiziji.

Tada je bila suveren sedam nezavisnih država Komonvelta: Južne Afrike, Australije, Kanade, Šri Lanke, Novog Zelanda, Pakistana i Ujedinjenog Kraljevstva. Izmedju 1956. i 2021. broj njenih kraljevina se smanjuje, kako teritorije dobijaju nezavisnost, a neke kraljevine postaju republike.

Pored pomenutih Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabeta II je kraljica Antigve i Barbude, Bahama, Belizea, Grenade, Jamajke, Papue Nove Gvineje, Sent Kitsa i Nevisa, Svetog Vinsenta i Grenadina, Svete Lucije, Solomonskih i ostrva Tuvalu.

Tokom duge vladavine u kojoj je su se smenjivali različiti britanski premijeri, medju kojima Vinston Čerčil (Winston Churchill), Margaret Tačer (Tatcher), Toni Bler (Tony Blair) i Boris Džonson (Johnson) koji je zemlju izveo iz članstva u Evropskoj uniji, obavila je mnoge istorijske posete i nadgledala nekoliko ustavnih promena u svojim kraljevstvima.

Kraljica je imala i teške porodične situacije, kao što su razvodi troje od četvoro njene dece 1992. godine, koju je ona opisala kao „annus horribilis“ (grozna godina), potom je 1997. godine poginula njena bivša snaha, princeza Dajana (Diana), nekada udata za najstarijeg sina, prestolonaslednika princa Čarlsa (Charles).

Pored Čarlsa, Elizabeta ima dva sina Edvarda (Edward) i Endrua (Andrew), i ćerku En (Anne).

Elizabeta je 2021. godine postala udovica pošto je preminuo princ Filip (Philip) sa kojim je bila u braku više od sedam decenija. Kraljica je povremeno morala da se nosi sa žestokim kritikama iz štampe na račun kraljevske porodice, ali su podrška monarhiji i njena lična popularnost i dalje ostali visoki medju britanskim stanovništvom.

Kraljica je ove godine sa 96 godina postala prvi monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je proslavio svoj platinasti jubilej, koji obeležava 70. godišnjicu njenog stupanja na presto.

Ona je na drugom mestu medju monarsima moderne ere koji su imali najdužu vladavinu, posle francuska kralja Luja 14. (Louis), koji je vladao 72 godine.

Kako su ranije preneli mediji, neki stručnjaci smatraju da će era posle Elizabete biti „složenija sa Čarlsom“, izmedju ostalog zbog manje popularnosti koju on uživa, jer su Britanci naklonjeniji njegovom najstarijem sinu, princu Vilijamu (William) i njegovoj supruzi Kejt (Kate).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.