U trendu

Elmar Brok novi savetnik Junkera za Ukrajinu

BRISEL, 4. septembra ( Tanjug) – Evropska komisiija imenovala je nekadašnjeg parlamentarca Elmara Broka za specijalog savetnika predsednika Junkera za odnose sa Ukrajinom.

Odluka o imenovanju Broka stupa na snagu odmah, a novčana nadokanda za tu poziciju nije predviđena, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Nova funkcija podrazumevaće savetovanje predsednika Komisije u pogledu strategije i prioriteta u donosima EU i Ukrajine, a nakon poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji 2019.

Brok će, paralelno sa delgacijom EU u Ukrajini, raditi na uspostvaljanju veza sa novom vlašću i identifikovanju administrativnih prioriteta u odnosima EU i Ukrajine, navode u Komisiji.

Elamar Brok je jedan od parlamentarca sa najdužim stažom u Evropskom parlamentu. Prvi put je za poslanika izabran 1980. godine. Gotovo 15 godina proveo na čelu Spoljnopolitičkog odbora sve dok ga 2017. godine nije zamenio Dejvid Mekalister.

Brok je od 1999. do 2007. godine bio i glavni izvestilac Evropskog parlamenta za proširenje, a kao predstavnik Parlamenta učestvovao je u formiraju spoljnopolitičke službe EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.