U trendu

EMA: Danas odluka o odobravanju Modernine vakcine za EU?

AMSTERDAM – Evropska medicinska agenciaj (EMA) će danas pokušati da dođe do odluke o dozvoljavanju primene vakcine Moderna, nakon što nije uspela da se dogovori pre dva dana.

EMA je zdravstveno regulatorno telo EU i da bi neka vakcina dobila dozvolu da se koristi na teritoriji Evropske unije, mora da dobije dozvolu EMA.

Regulatorno telo nije preciziralo zbog čega nije odobrilo vakcinu u ponedejlak, ali je juče rečeno da su eksperti „radili jako na otklanjanju nekih pitanja sa kompanijom Moderna“, preneo je Rojters.

Holandske nacionalne medicinske vlasti su rekle Rojtersu da se spremaju za dva scenarija – da se odobri korišćenje Modernine vakcine i za drugu opciju za koju se još ne zna kako bi mogla da zvuči.

EMA je postavila krajnji rok 12. januar do kada će morati da odluči da li će da odobri korišćenje Modernine vakcine ili ne, dok je odobrila Fajzerovu vakcinu 21. decembra.

Upotreba Modernine vakcine u SAD i Kanadi je uveliko počela, a Izrael je prva zemlja van Severne Amerike koja je dala dozvolu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar