EMA: Dobrobiti Astra Zeneka vakcine veće od rizika

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekova (EMA) ponovila je danas svoju procenu da korist od vakcine protiv kovid-19 kompanije AstraZeneka prevazilazi rizike i to kod svih starosnih grupa, uključujući i zdrave osobe.

EMA je danas preporučila i davanje druge doze Astra Zeneka vakcine četiri do 12 nedelje nakon prve vakcine, u skladu sa informacijama o proizvodu.

”Vakcina protiv Kovid-19, kompanije Astra Zenaka, Vakzevria, efikasna u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne nege i smrtnih slučajeva zbog kovid-19. Najčešći neželjeni efekti su obično blagi ili umereni i postaju bolji u roku od nekoliko dana. Najozbiljniji neželjeni efekti su vrlo retki slučajevi neobičnih krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita, za koje se procenjuje da se javljaju kod 1 od 100.000 vakcinisanih ljudi”, navodi se u saopštenju EMA.

U EMA konstatuju i da se koristi od vakcinacije povećavaju sa porastom starostne i stope infekcije.

Zaključuje se da je Vakzevria odobrena u EU, jer njene koristi premašuju rizike za pojedinca koji je potencijalno izložen uzročniku bolesti.

Istovremeno, konstatuje se da nacionalne vlasti, uzimajući u obzir druge faktore, odlučuju kako najbolje koristiti vakcine.

EMA navodi i da će nastaviti da procenjuje dalje informacije kako sa terena tako i od kompanije Astra Zeneka u slučaju da trenutni zaključci moraju biti izmenjeni u skladu sa razvojem situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.