U trendu

EMA dodano procenjuje bezbednost AstraZenke i Džonson&Džonso

AMSTERDAM, 9. aprila ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove (EMA) sapštaila je da je počela anaizu izveštaja o slučajevima kapilarnog krivarenja kod ljudi koji su primili Astra Zeneka vakcinu protiv Kovid-19 kao i izveštaja o slučajevima pojave krvih urušaka nakon vakcinacije Džoson i Džonson vakcinom.

EMA navodi da je do sada nakon upotrebe AstraZenake zabeležno pet slučajeva vrlo retkog poremećaja, koji karakteriše curenje tečnosti iz krvnih sudova uzrokujući oticanje tkiva i pad krvnog pritiska.

„U ovoj fazi nije jasno postoji li uzročna veza između vakcinacije i pojave sindroma kapilarnog curenja. Ovi izveštaji ukazuju na „bezbednosni signal“, informacije o novim ili promenjenim neželjenim događajima koji mogu biti povezani sa lekom i koji zahtevaju dalju istragu“, navodie EMA.

EMA je započela i proceduru za procenu izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod onih koji su primili vakcinu kompanije Džonson i Džonson.

„Prijavljena su četiri ozbiljna slučaja neobičnih krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinacije vakcinom Džonson i Džonson od koji se jednan dogodio u kliničkom ispitivanju, a tri slučaja tokom primene vakcine u SAD. Jedan od njih je bio fatalan“, stoji u saopštenju EMA.

Dodaje se da se vakcina kompanije Džonson i Džonson trenutno se koristi samo u SAD-u, da je u EU odobrena 11. marta 2021, ali da nije primenjena još ni u jednoj državi članici EU.

EMAzaključuje da će istražiti ove slučajeve i odlučiti da li su možda potrebne regulatorne mere, koje se obično sastoje od ažuriranja podataka o proizvodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.