U trendu

EMA: Još je rano da preporučimo upotrebu buster doza

AMSTERDAM – Još nema dovoljno podataka da se preporuči upotreba treće, buster doze, saopštila je danas Evropska agencija za hranu i lekove (EMA), nakon što su pojedine zemlje EU rekle da bi od septembra krenule sa davanjem treće doze za najranjiviji deo populacije.

EMA je navela polovinom jula da je potrebno još podataka pre nego što izda preporuku za buster doze, ali najveće zemlje EU poput Nemačke i Francuske nastavljaju sa planovima da daju buster doze u svakom slučaju, preneo je Rojters.

„Sada je rano da potvrdimo kada će biti potrebne buster doze za kovid-19, jer još nemamo dovoljno podataka od vakcinacija i studija koje su u toku, kako bismo utvrdili koliko dugo traje zaštita od postojećih doza“, navela je EMA.

Ipak, Nemačka namerava da da buster doze imunokompromitovanim pacijentima, starima i stanovnicima staračkih domova, od septembra.

Plan Francuske je da treću dozu vakcine da starima i osobama sa pridruženim bolestima, takođe od sledećeg meseca.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) oprezna je zbog nedostatak podataka o buster dozama, dodaje Rojters.

„Još ne znamo kako, kada i da li će biti potrebe za buster dozama. Postoje brojne grupe ljudi sa određenim medicinskim stanjima kojima će možda biti potrebna buster doza, ali u ovom trenutku pozivamo svet da se dele vakcine koliko je to moguće. To smo govorili od početka vakcinacione kampanje“, rekao je danas portparol SZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.