EMA nastavlja istragu mogućih neželjenih efekata AstraZeneke

BRISEL – Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da nastavlja istragu povodom prijava događajaja vezanih za stvarnje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu Astra Zeneka protiv kovida 19.

”Rigorozna analiza svih podataka povezanih sa tromboembolijskim događajima biće sprovedena narednih dana. Stručnjaci detaljno istražuju sve raspoložive podatke i kliničke okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi utvrdili da li je vakcina mogla doprineti ili je verovatno da je događaj nastao zbog drugih uzroka”, navodi se u saopštenju EMA.

Dodaje se da EMA u svojoj istrazi blisko sarađuje sa britansko-švdskom kompanijom, sa stručnjacima za poremećaje krvi i drugim zdravstvenim vlastima, uključujući britanske zdravstvene vlasti zbog njihovog iskustva sa oko 11 miliona administriranih doza ove vakcine.

”Dok je istraga u toku, EMA trenutno ostaje pri stavu da su koristi od vakcine AstraZeneca u sprečavanju COVID-19, sa povezanim rizikom od hospitalizacije i smrti, veće od rizika od neželjenih efekata”, ističe se u saopštenju EMA.

Navodi se da će EMA na sastancima 16. i 18. marta razmotriti do sada prikupljne podateke u vezi sa istragom i moguće dalje korake.

EMA poziva sve koji u međuvremneu prime vakcinu i imaju bilo kakvih nedoumica da kontaktiraju odgovarajućeg zdravstvenog radnika, a bilo kakve neželjen efekte prijave nacionalnom regulatornom organu za lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.