U trendu

EMA: Novi podaci o retkim neželjenim efektima dve vakcina

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove preporučila je da novi, retki neželjeni efekti, budu u uvršteni u uputstvo za upotrebu Kovid-19 vakcina kompanija ”Astra Zeneka” i ”Džonson i Džonson”.

Za vakcine oba proizvođača kao ”veoma retki” navode se slučajevi transverzalnog mijelitisa kao neželjene reakcije posle vakcinacije.

U pitanju je retko neurološko stanje upale jedne ili obe strane kičmene moždine, a koje može izazvati slabost u rukama ili nogama, senzorne simptome (peckanje, utrnulost, bol ili gubitak osećaja bola) ili probleme sa funkcijom bešike ili creva.

U EMA navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznaja i dalje ostaje nepromenjen.

Kada je reč o vakcini kompanije ”Astra Zeneka”, u EMA su preporučili ažuriranje već postojećih informacija o ”veoma retkoj” mogućost tromboze sa trombocitopenijom ( TTS) nakon vakcinacije.

Poslednji podaci govore da se TTS u manje slučajeva javlja nakon druge doze – od prijavljenih 1.809 slučajeva širom sveta 1.643 su se desila nakon prve, a 166 nakon druge doze ”Astar Zeneka” vakcine.

Prema trenutnim informacijama o proizvodu, primena druge doze ove vakcine je kontraindikovana kod ljudi koji su iskusili TTS nakon prve doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar