U trendu

EMA otvorena za nove vakcine protiv kovida

LONDON – Evropska agencija za lekove (EMA) otvorena je za različite vakcine nove generacije protiv kovida, saopštio je danas jedan zvaničnik te agencije.

Dok postojeće vakcine protiv koronavirusa nastavljaju da pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, efikasnost vakcine je znatno umanjena otkako je virus evoluirao usred širenja omikrona, prenosi Rojters.

Navodi se da su vakcine dizajnirane da ciljaju novije BA.4 i BA.5 sojeve omikrona, koji trenutno izazivaju porast novih infekcija na globalnom nivou, tek nedavno ušle u klinički razvoj, pa se takođe uzima u obzir koliko brzo bi takva vakcina mogla da bude dostupna, rekao je Marko Kavaleri, šef EMA zadužen za strategiju zdravstvenih pretnji i vakcina.

„Zato za sada još uvek smatramo da je veoma dobro da sve opcije budu otvorene i da nijedan kandidat ne bude prerano odbačen za potencijalno dobijanje odobrenja“, rekao je on

Za razliku od stava EMA-e, američki zdravstveni regulator prošlog meseca istakao je da će za bilo koje nove vakcine za upotrebu kod kuće posebno tražiti uključivanje novijih BA.4 i BA.5 sojeva omikrona, koji trenutno izazivaju porast infekcija širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar