U trendu

EMA procenjuje ”Sanofi” vakcinu protiv Kovid-19

AMSTERDAM, 20. jula ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove započela je procenu vakcine protiv Kovid-19 koju je razvila francuska kompanja ”Sanofi Paster”.

U EMA navode da procena vakcine započetra nakon što su preliminarni rezultati labaratorijskih studija i kliničkih ispitivanja pokazala da ova vakcina pokreće antitela koja ciljaju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Kovid-19 i može pomoći u zaštiti od bolesti.

Dodaje se da će se proceniti usklađenost ”Sanofi ”vakcine sa EU standardima za efikasnost, sigurnost i kvalitet, a da bi se konačno odobrenje i stavljanje vakcine u promet trebalo da odvija po ubrzanij porceduri.

Vakcina kompanije „Sanofi Paster“ zasnovana je na proteinima koja sadrže laboratorijski uzgajanu verziju proteina klasova koji se nalazi na površini SARS-KoV-2.
Vakcina sadrži i „pomoćno sredstvo“, supstancu koja pomaže jačanju imunoloških odgovora na vakcinu.

Kada se osobi da vakcina, njen imunološki sistem identifikuje protein klas kao strani i stvara antitela protiv njega. Ako kasnije vakcinisana osoba dođe u kontakt sa SARS-KoV-2, imunološki sistem će prepoznati virusni protein i biti spreman da odbrani telo od virusa“, objasnavaju u EMA.

EMA je do sada za upotrebu u EU odobrila četiri vakine i to od komapnja ”Fajzer i Biontek”, ”Moderna”, ”Astra Zeneka” i ”Dzonson i Dzonson”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.