U trendu

Emirati: Doživotni zatvor čoveku koji je planirao niz napada

Sud u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora čoveka čija je žena, državljanka Emirata, pogubljena zbog ubistva američke nastavnice, a koji je optužen da je sam planirao nekoliko napada.

Mohamed al-Hašemi (34) osudjen je zbog planiranja da ubije jednog od vodja u zemlji i da izvrši napad na trkačku stazu Formule jedan i prodavnicu nameštaja Ikea u glavnom gradu Emirata Abu Dabiju, preneo je državni list Nešenal (National).

Tužioci su Al Hašemija takodje optužili da je prebacio gotovo 22.000 dolara da podrži Al Kaidu i da je sa svojom suprugom preko interneta izrazio privrženost grupi Islamska država.

Al Hašemi je demantovao optužbe i rekao da je njegova žena bila ta koja je posećivala ekstremističke vebsajtove preko njihovog kućnog kompjutera.

List Nešenal je napisao da je al Hašemi poznat vlastima Emirata po radikalnim stavovima i da je priveden u novembru 2014, mesec dana pre nego što je njegova supruga Alaa al Hašemi izbola nožem jednu američku nastavnicu. Alaa al Hašemi je proglašena krivom za to ubistvo i pogubljena u julu 2015.

Policija je tada navela da je ona napala svoju žrtvu isključivo na osnovu nacionalnosti u pokušaju da stvori haos u zemlji. Alaa al Hašemi je takodje postavila bombu ispred kuće jednog drugog državljanina SAD ali je bomba pronadjena pre nego što je aktivirana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.