U trendu

Engelberg: Ovo je vreme jasne zapadne orijentacije

SAVUDRIJA – Poslanik vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) u austrijskom parlamentu Martin Engelberg smatra da je sada vreme u kojem je potrebno jasno zapadno opredeljenje, te poručuje da je Austrija zemlja koja se zalaže za brzo članstvo Zapadnog Balkana u EU, pa tako i Srbije.

Engelberg, koji je učestvovao na skupu “Strateški ekonomski razgovori” u Istri, koji je organizovala Asocijacija za razvoj biznis mreže Jugoistične Evrope (SEEBDN), rekao je za Tanjug da je ukrajinska kriza veliki izazov, koji bio on nazvao „Super 9/11“, jer je doneo novi veliki preokret u svetu.

„Sada zapad treba da deluje jedinstveno. Zapadne demokratije moraju delovati zajedno protiv zemalja koje ne zastupaju te vrednosti. Važno je i da balkanske države učestvuju u tome. Ja sam neko ko zahteva jasno izjašnjavanje. I Austrija je neutralna država, ali samo vojno. U svakom pogledu politički nismo neutralni, već stojimo jasno uz zapad“, podvukao je on.

Engelberg je kazao da može savetovati svim državama da stanu uz zapad, jer sada nema mesta u „sredini“.

„Sada je vreme odluke da li sam na strani zapada ili ne. Moj savet Srbiji je da se „orijentiše prema zapadu““, istakao je on.

Engelberg podržava davanje evropske perspektive Ukrajini, jer, kako kaže, to je bitno iz moralnih razloga, solidarnosti i podrške u borbi protiv Rusije.

„To se neće odraziti na dalji tok pristupnih pregovora zemalja Zapadnog Balkana. Važno je sada da i države Zapadnog Balkana pokažu solidarnost sa Ukrajinom i podrže evropsku perspektivu toj zemlji. Tok pristupnih pregovora je nešto sasvim drugo“, naglasio je on.

Engelberg je podsetio da se Austrija već dugi niz godina zalaže da države Zapadnog Balkana, a tako i Srbija budu brže integrisane u EU.

„Glavni prioritet naše spoljne politike je Zapadni Balkan i njegova integracija u EU. To pokazuju stalne posete austrijskih zvaničnika. U Austriji imate pouzdanog partnera na putu ka EU koji se zalaže da zemlje budu primljene što je brže moguće“, objasnio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.