U trendu

EP: Dobre vesti o dijalogu i reformama i kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik, danas je pred Odborom za spoljne poslove predstavio nacrt izveštaja za Srbiju.

Bilčik je otvorio kratku debatu o izveštaju kazavši da je pred Srbijom „velika EU šargarepa“ i da će „napredak zemlje zavisiti od reformi u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava“.

On je rekao da izveštaj pozdravlja napredak u oblasti pravosuđa i da te reforme moraju da budu produžene.

Smatra da su došle „ohrabrujuće vesti o dijalogu između Beograda i Prištine i očekujemo da uskoro vidimo proboj i da bi to bila odlična vest za srpski put u EU“.

„Konačno, usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije ostaje važno za napredak“, naglasio je Bilčik.

On je pozdravio implementaciju mera postignutih međupartijskim dijalogom, u kome je posredovao Evropski parlament, i ocenio da je dobro što se opozicija vratila u Skupštinu.

Reč su potom uzeli izvestitelji „u senci“ iz drugih političkih grupa, pa je za grupu Socijalista i demokrata govorio Matjaž Nemec.

On je bio kritičniji prema Srbiji i smatra da treba da napravi jasan izbor kada su u pitanju odnosi sa Rusijom.

U suprotnom, Nemec kaže da može biti posledica po evropski put Srbije.

Napredak Srbije ka EU, rekao je on, moguć je samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama Rusiji i pokaže da reformiše državu.

I Viola fon Kramon, izvestiteljka „iz senke“ za grupu Zelenih, imala je kritički stav prema Srbiji i smatra da Srbija, na putu ka EU, mora da radi na vladavini prava i dijalogu sa Prištinom.

Fon Kramon kaže da, i pored toga što se opozicija vratila u Skupštinu, ne vidi suštinski napredak.

„Politički život je polariziran. Tabloidi, bliski partiji na vlast, vode prljave kampanje i ne postoji pravi dijalog sa opozicijom“, smatra ona.

Druga važna stvar za njenu političku grupu je sloboda medija, pa tvrdi se vidi da se medijska strategija ne primenjuje.

„Posebno je zabrinjavajuća kampanja dezinformacija i prisustvo Raša Tudej i Sputnjika u Beogradu. Jedno je da ne uvodite sankcije Rusiji, a sasvim drugo da se dozvoli prisustvo platforma koje šire Putinovu propagandu od Zagreba do Skoplja“, izjavila je fon Kramon

Izvestilac „iz senke“ poslaničke liberalne grupe Obnovimo Evropu, Klemen Grošelj, pozdravio je napredak Srbije kada su u pitanju ustavne promene, podvukao je polarizaciju na političkoj sceni i smatra da progres nije dovoljan.

“Kao zemlja kandidat za članstvo, Srbija bi trebalo da ima veći napredak kada su u pitanju oblasti vladavine prava i slobode medija”, ocenio je Grošelj.

Rok za podnošenje amandmana na Bilčkov izveštaj ističe 15. februara, a zatim će biti glasanje u Odboru za spoljnu politiku.

Na kraju procesa, poslanici EP na plenarnoj sednici u Strazburu u maju treba da glasaju za ovaj tekst koji zatim postaje zvanična Rezolucija EP o Srbiji.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.