U trendu

EP i EK: Turska nazaduje u ljudskim pravima i vladavini prava

BRISEL – Evropski parlamentarci i komesar Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji zaključili su na sednici da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava i da se zato udaljava od Evropske unije.

Evropsko-turski odnosi „dosegli su najnižu tačku prošle godine“, istakao je Varhelji u raspravi o izveštaju o napretku Turske.

„Spoljnopolitičko delovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om“, napomenuo je komesar Evropske komisije.

Varhelji je, međutim, napomenuo i da je „poslednjih meseci“ Ankara „deeskalirala“ situaciju u spoljnopolitičkoj sferi.

Kao primer je naveo da je povukla istraživačke brodove iz istočnog Mediterana bogatog mineralima, a koji je predmet spora Ankare s Atinom i Nikozijom, prenela je Hina.

„Deeskalaciju u spoljnoj politici nisu pratile unutrašnje reforme“, nastavio je Varhelji, pojasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

U tom kontekstu je pomenuo i napade vlasti na političke stranke i nezavisne medije i neprimenjivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Turska bi trebalo bolje da definiše kakav odnos želi s EU i u skladu s tim da se ponaša“, poručio je Varhelji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku Načo Sančez Amor naglasio je kako Evropska unija ima „težak odnos s Turskom“.

„Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman da prihvati kritiku“, kazao je Amor.

Portugalski ministrar spoljnih poslova Augusto Santos Silva je takođe istakao da je „situacija u Turskoj sve gora kad je reč o vladavini prava i fundamentalnim pravima“.

Međutim, dodao je kako Evropska unija ne sme da zatvori vrata Turskoj, te da postoje zajednički izazovi EU i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.