U trendu

EPP: Rusija mora da plati visoku cenu

BRISEL, 13. aprila ( Tanjug) – Grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu pozvala je danas EU i SAD na vojnu pomoć Ukrajini i nove sankcije protiv Rusije.

U saopštenju EPP navodi da ”Rusija sa više od 40.000 vojnika u blizini ukrajinske granice predstavlja eskalaciju i ozbiljnu pretnju evropskoj stabilnosti i bezbednosti, kao i ukrajinskom suverenitetu“.

„Evropska unija i SAD moraju jasno i eksplicitno da prenesu Rusiji cenu koju će morati da plate za svoju agresiju. A ova cena mora biti visoka“, izjavila je potpredsednica EPP grupe Sandra Kalnijete.

EPP ocenjuje da nove sankcije Rusiji moraju da uključuju momentalno zaustavljanje projekta gasovoda Severni tok, zamrzavanje imovine i zabrane putovanja za ”prokremaljske oligarhe” i njihove porodice, kao i isključivanje Rusije iz međunarodnog sistema plaćanja SVIFT.

„Istovremeno, Ukrajini moramo vojno pomagati u smislu jačanja sposobnosti i u političkom pogledu. Vodeće evropske sile moraju se složiti da Ukrajini dodele Akcioni plan za članstvo u NATO-u”, zaključila je Kalnijete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.