U trendu

Erdan: Prekid vatre nakon značanjog poniženja Hamasa

NJUJORK – Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan izjavio je danas, neposredno pre nego što će Izraelski bezbednosni kabinet usvojiti odluku o prekidu vatre u Pojasu Gaze, da njegova zemlja želi prekid vatre u sukobu sa militantnim vladarima Hamasa u Gazi „ali tek nakon što je značajno ponizila Hamasovu terorističku mašinu“.

Erdan je na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN o sukobu rekao da „tražimo lek, a ne flaster“, prenosi AP.

On je istakao da će „Izrael preduzeti sve neophodne korake da zaštiti svoje civile, čineći sve napore da izbegne nanošenje štete palestinskim civilima“.

Erdan je optužio 193 člana Generalne skupštine za licemerje u pružanju podrške Hamasu, koji, kako je rekao, svakodnevno neselektivno ispaljuje stotine raketa prema Izraelu.

Naglasio je da Hamas ne prihvata pravo Izraela na postojanje i odbija da se odrekne nasilja.

Upozorio je da će, ako Ujedinjene nacije ojačaju Hamas, učiniti mogućnost Hamasa da zameni Palestinsku vlast mnogo verovatnijom i eliminisati šansu za budući dijalog između Izraelaca i Palestinaca.

„Nema ničega o čemu se može razgovarati sa terorističkom organizacijom posvećenom vašem uništenju, ničega“, kazao je Erdan.

Izraelski ambasador takođe je oštro kritikovao „demonizaciju Izraela“, rekavši da to podstiče “mučne antisemitske napade”, ističući kao primer Tursku.

Erdan je rekao da nikada nije postojao „jasniji primer činjenice da je anticionizam antisemitizam“ i pozvao sve vlade da preduzmu brze mere da zaštite jevrejske zajednice i uhvate počinioce.

U međuvremenu, Izraelski bezbednosni kabinet večeras je usvojio odluku o prekidu vatre u Pojasu Gaze, što je za Rojters potvrdio i zvaničnik palestinskog Hamasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.