U trendu

Erdogan, Mišel i Lajen o odnosima EU i Turske

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel i predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, nalaze se u zvaničnoj poseti Turskoj.

Pred sastanak sa predsednikom Turske, Redžepom Pajipom Erdoganom, EU lideri su još jednom pozvali na spuštanje napetosti i pozitivnu agendu u odnosima EU i Ankare.

„Održiva deeskalacija je potrebna kako bi se izgradila konstruktivnija agenda“, poručio je Šarl Mišel sa svog Tviter naloga.

EU je tokom marta razmatrala izveštaj o Turskoj koji ”prepoznaje korake u pozitivnom pravcu koje je Turska načinila od decembra prošle godine”, a koji se prvenstveno odnose na spuštanje napetosti u istočnom Mediteranu, povlačanje brodova za istraživanje i bušenja iz voda u blizini Kipra, spuštaje retorike i izražavanje interesa turskih zvaničnika za dobre odnose sa EU.

Istovremeno u Briselu naglašavaju da je ”deeskalacija u istočnom Mediteranu je krhka”, a da je unutrašnja situacija u Turskoj i dalje ”zabrinjavajuća”, uključujući pitanja ljudskih prava, vladavine prava i poslednje povačenje Turske iz Istanbulske konfencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama.

”Ovakvi potezi udaljavaju Tursku sa evropskog puta”, ocenjuje šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

Pristupni proces Turske EU, koji je počeo 2005. godine, trenutno je blokiran.

Istovremeno, EU je svesna važnosti Tuske kao partnera u procesu upravljanja migracionim tokovima.

Sporazumom iz 2016. gdodine Turskoj je obećano 6 milijardi evra za kontrolu nad protokom migranata i izbeglica u Evropu.

U Ankari tvrde da EU do danas nije u potpunosti ispunila finasijske obaveze iz sporazuma.

Sa druge strane, Brisel optužuje Ankaru da nije ispunila svoju obavezu da prihvati migrante koji stignu u Evropu, ali čiji zahtevi za azil nisu prihvaćeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.