U trendu

Erdogan: Možemo da promenimo da Aja Sofija postane džamija

ISTANBUL – Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija više ne bude muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Anadolija na sajtu navodi da je Erdogan to poručio tokom sinoćnjeg gostovanja u specijalnom predizbornom programu turskih televizija „TRGT Haber“ i „Bejaz“, gde je govorio o predizbornim temama, aktuelnoj situaciji u Turskoj, ali i o dešavanjima u ostatku sveta.

Upitan da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju, Erdogan je kazao da to uopšte nije loš predlog.

„Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je je svakako naknadno dodeljen“, poručio je Erdogan.

On se osvrnuo i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio na Novom Zelandu i u kojem je u dve džamije ubijeno 50 osoba.

„Teroristicki napad na džamije na Novom Zelandu nije bio čin pojedinca, već organizovani akt terorizma“, kazao je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar