U trendu

Erdogan najavio novu eru u odnosima sa SAD

ANKARA – Predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je poboljšanje odnosa sa SAD i pozvao velike američke korporacije na veću saradnju sa Turskom, ali je ponovio kritike zbog odluke Bele kuće da masakr nad Jermenima 1915. godine nazovu genocidom.

Erdogan je rekao je da se nada da će najavljeni susret sa predsednikom SAD Džo Bajdenom omogućiti otvaranje nove ere u odnosima između Ankare i Vašingtona, koji su vrlo napeti od 2016. godine, prenosi Rojters.

“Uveren sam da će susret sa Bajdenom na samitu NATO-a 14. juna biti najava nove ere u našim odnosima”, izjavio je turski predsednik na sastanku putem videokonferencije sa šefovima američkih kompanija.

Erdogan se na sastanku, na kome su između ostalih učestvovali direktori Boinga, Amazona, Majkrosofta, Pepsika, Ciska, Proktera i Gembla i Džonsona i Džonsona, zahvalio kompanijama koje veruju u Tursku i rekao da očekuje da će SAD u toj saradnji biti konstruktivnije.

On se osvrnuo i na izjavu američkog predsednika, koji je prošlog meseca priznao da je Osmansko carstvo počinilo genocid nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata, i rekao da je ona stavila dodatni teret na odnose dve zemlje.

Odnosi između Turske i SAD, dve članice NATO-a, pogoršali su se 2016. zbog nekoliko sporova, a Vašington je bio nezadovoljan odlukom Ankare da kupi ruske rakete S-400, pa je isključio iz programa proizvodnje američkog borbenog aviona F-35.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.