U trendu

Erdogan najavio sastanak sa Trampom

ISTANBUL – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će se ovog meseca sastati s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Ujedinjenim nacijama, kako bi razgovarali o vojnim operacijama na severoistoku Sirije, gde Turska planira da ponovno naseli milion sirijskih izbeglica.

Turska i SAD trebalo bi da u nedelju započnu zajedničke vojne patrole u tom delu, kao deo sporazuma za koji Turska kaže da će postati „sigurna zona“ duž granice unutar Sirije, prenosi Rojters.

Turska, u kojoj se nalazi 3,6 miliona izbeglica iz sukoba u Siriji i koja već drži teritoriju na severozapadu Sirije, želi da proširi svoje vojno prisustvo na severoistoku kako bi odvratila borce sirijskih kurdskih milicija sa granice i uspostavila uslove za povratak velikog broja Sirijaca.

Opisujući svoj plan da se sastane s Trampom u Generalnoj skupštini UN, Erdogan je rekao da će razgovarati o tome „kakve će korake preduzeti“ duž sirijske granice istočno od reke Eufrat.

On je kazao i da Turska ne može da prihvati vojnu obuku američkih snaga kurdskih sirijskih boraca, koji su glavni saveznik Vašingtona na terenu protiv Islamske države u Siriji, ali ih je Turska označila kao terorističku organizaciju.

Erdogan je ponovio plan o preseljenju milion izbeglica u severnu Siriju, za koji je rekao da će mu trebati međunarodna podrška u izgradnji novih domova.

Turska se često žali na, kako je naveo, nedostatak međunarodne podrške koja bi joj pomogla da ugosti izbeglicama, od kojih se neke nalaze u Turskoj već osam godina, od početka sukoba u Siriji.

Erdogan tvrdi da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za podršku izbeglicama. Evropska unija, koja je pre tri godine potpisala sporazum s Turskom nudeći pomoć u zamenu za zaustavljanje priliva migranata u Evropu, kaže da je isplatila više od pet milijardi evra, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.