U trendu

Erdogan najavio susret s Bajdenom na marginama samita COP26

ANKARA – Turski predsednik Redžep Taip Erdogan izjavio je danas da očekuje da ćese sastati sa američim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na marginama klimatskog samita u Glazgovu i razgovarati o izbacivanju Turske iz američkog programa proizvodnje stelt borbenih lovaca F-35.

SAD su 2019. godine izbacile Tursku, svog saveznika u NATO iz međunarodnog programa proizvodnje borbenih aviona F-35 zbog odluke Ankare da kupi napredni ruski protivvazušni raketni sistem S-400, navodeći da taj sistem ugrožava bezbednost lovaca F-35, preneo je AP.

Erdogan je ranije izjavio da njegova vlada nastoji da povrati uplatu od 1,4 milijarde dolara koju je Ankara uplatila pre nego što je izbačena iz programa peroizvodnje F-35, navodeći da su SAD predložile Turskoj prodaju borbenih aviona F-16 kako bi se nadoknadio uplaćeni novac.

„Najverovatnije ćemo imati sastanak u Glazgovu umesto u Rimu. Naše najvažnije pitanje biće F-35“, rekao je Erdogan novinarima po povratku s putovanja u Azerbejdžan.

Predsednik Turske je ranije najavio da planira da se sastane sa Bajdenom tokom sastanka G-20 u Rimu rekavši da se mora razgovarati „o planu otplate.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.