U trendu

Erdogan:Očekujemo od Bajdena poboljšanje odnosa sa SAD i EU

ANKARA -Turska očekuje poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom nakon što izabrani predsednik SAD Džozef Bajden preuzme dužnost.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da se Turska nada da će „okrenuti novu stranicu“ u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, kao i da je Ankara podvrgnuta „dvostrukim standardima“ kod svojih saveznika u NATO, prenosi Rojters.

„Turska se suočava sa dvostrukim standardima i u istočnom Mediteranu i u vezi sa S-400. Želimo da se EU što pre oslobodi strateškog slepila od koga trenutno pati“, rekao je Erdogan u obraćanju poslanicima vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AKP).

„Mislim da će izabrani predsednik SAD Bajden ukazati potrebnu važnost odnosima Turske i Sjedinjeniih Država“, dodao je turski predsednik.

Ranije ovog meseca, Vašington je sankcionisao Tursku zbog pribavljanja ruskog raketnog sistema S-400, a EU je takođe pripremila kaznene mere zbog turskog spora sa članicama Grčkom i Kiprom oko prava na ekploataciju goriva u Mediteranu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.