U trendu

Erdogan: Otvorena mogućnost ukidanja američkih sankcija Iranu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je „otvorena mogućnost“ ukidanja američkih sankcija Iranu, u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

„Nadamo se da će se nova američka administracija moći da se odrekne jednostranih sankcija Iranu… Nedavne izjave otvorile su mogućnost za to“, rekao je Erdogan posle razgovora sa iranskim kolegom.

Predsednik Turske je rekao da treba ponovo „aktivirati“ medjunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Rohani je sa svoje strane rekao da je ukidanje sankcije „zakonski i logičan zahtev“ i dodao da će se Iran vratiti svojim obavezama prema sporazumu kad budu ukinute američke sankcije. 

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump), jednostrano napustile medjunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.