U trendu

Erdogan poručuje EU: Vrata Ankare su otvorena

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da poboljša odnose sa Turskom i poručio da su „vrata Ankare otvorena“.

Erdogan je danas izjavio i da želi da sa američkim predsednikom Donaldom Trampom napiše „novu stranicu“ odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Odnosi Ankare i Brisela zategnuti su posle kampanje i referenduma u Turskoj o jačanju predsedničkih ovlašćenja.

„Vodili ste kampanju protiv (referenduma) i izgubili ste. Sada treba da okrenete novi list i nastojite da razvijete odnose sa Turskom“, poručio je Erdogan na sastanku u organizaciji nevladine organizacije Atlantski savet u Istanbulu.

Erdogan je poručio EU da su, uprkos kampanji koju je vodila, „vrata Turske otvorena“.

I odnosi Turske u SAD, obe članica NATO, poslednjih meseci su poljuljani zbod neslaganja u vezi sa Sirijom, posebno zbog podrške Vašingtona kurdskoj miliciji koja se bori protiv držihadista, a koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

„Uveren sam da ćemo zajedno sa gospodinom Trampom napisati novu stranicu tursko-američkih odnosa“, rekao je Erdogan na sastanku u organizaciji nevladine organizacije Atlantski savet u Istanbulu.

Erdogan, koji bi u u SAD trebalo da otputuje u maju, ocenio je da podrška i konkretna pomoć koju SAD pružaju kurdskoj miliciji nanosi štetu „duhu savezništva“.

Turski predsednik je ponovio da očekuje da SAD propovednika Fetulaha Gulena isporuče Turskoj. Ankara optužuje Gulena da je organizovao vojni udar u julu prošle godine i traži od SAD da ga izruče, dok Gulen negira umešanost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.