U trendu

Erdogan: Talibani da ne ponavljaju greške iz prošlosti

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je juče, tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bi članovi radikalnog pokreta talibana, koji su preuzeli vlast u Avganistanu, trebalo da izbegnu da ponove greške iz prošlosti.

„Erdogan je rekao da želi miran prenos (vlasti) u Avganistanu i istakao da je potrebno da talibani ne ponove svoje greške iz prošlosti i da se ponašaju s razumevanjem u odnosu na sve etničke grupe, i održe svoja obećanja“, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

Erdogan je ocenio i da bi nova vlada u Avganistanu trebalo da bude inkluzivna „kako bi održavala različitost ljudi“ u Avganistanu, prenosi TAS S.

Kako je ranije objavljeno, Putin i Erdgodan razgovarali su danas telefonom o situaciji u Avganistanu i naglasili da je najvažnije da se obezbedi i mir za civile u toj zemlji.

Oni su takođe naveli da im je prioritet da se nađu rešenja u ratu protiv terora i trgovine drogom, saopštio je Kremlj.

„Predsednici su imali ozbiljan razgovor o situaciji u Avganistanu. Naglasili su koliki je značaj da se obezbedi stabilnost i mir za civile u toj zemlji, odnosno, koliko je bitno da se poštuje red i zakon“, navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

Putin i Erdogan su se saglasili da će ojačati bilateralnu saradnju po pitanju Avganistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.