U trendu

Erdogan: Turska ne bi kupila ruski S-400 da je mogla Patriot

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas tvrdnje da turska kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ugrožava NATO i istakao da Ankara ne bi ni morala da kupuje te sisteme da su joj Amerikanci prodali odbrambeni sistem Patriot.

List “Njujork tajms“ objavio je deo intervjua u kojem je Erdogan govorio o kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400. Tekst je objavljen nakon vesti o jučerašnjem sastanku Erdogana sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, prenosi Anadolija.

Erdogan je odbacio sve tvrdnje da turska kupovina sistema S-400 potkopava vojni savez NATO.

“Turska kupuje oružje za sebe“, kazao je Erdogan i podsetio da su pravo Turske na izbor dobavljača oružja svojevremeno potvrdili i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

Podsetivši da je Turska prethodno tražila da joj SAD proda odbrambeni sistem Patriot, Erdogan je rekao da njegova zemlja ne bi ni morala kupovati sisteme S-400 da su joj Amerikanci prodali Patriot.

Erdogan je u intervjuu za Si-Bi-Es rekao da će Turska i dalje kupovati odbrambene sisteme od Rusije.

“U budućnosti niko neće moći da se meša u to kakve odbrambene sisteme nabavljamo, iz koje zemlje i na kojem nivou. Niko se ne može mešati u to. Mi smo jedini koji donosimo takve odluke“, rekao je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.