U trendu

Erdogan zvanično sazvao izbore za 1. novembar

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je u ponedeljak sazvao prevremene izbore, kako bi prekinuo politički „ćorsokak“, nastao posle parlamentarnih izbora u junu.

Erdoganova odluka o prevremenim izborima usledila je posle sastanka s predsednikom parlamenta Ismetom Jilmazom.

Iako tačan datum izbora nije zvanično objavljen, predsednik je ranije najavio da bi glasanje moglo da bude održano 1. novembra, preneo je AFP.

„U skladu s Ustavom, predsednik je odlučio da izbori za turski parlament ponovo budu održani“, navodi se u saopštenju Predsedništva i dodaje da je odluka doneta pošto je istekao krajnji rok za formiranje vlade od 45 dana.

Erdogan će se danas sastati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, s kojim će razgovarati o prelaznoj vladi koja će Tursku voditi do izbora.

Prvi put u novijoj istoriji Turske, stranke nisu uspele da sastave vladu, što je dovelo do ponavljanja izbora.

Izbore je i zvanično najavio turski premijer Ahmet Davutoglu, pošto njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) nije uspela da formira koalicionu vladu s opozicijom.

„U skladu s Ustavom, turski palament će raspisati vanredne izbore“, saopštilo je tursko Predsedništvo, bez detalja o datumu glasanja, preneo je AFP.

Pošto do 23. avgusta vlada nije formirana, Erdogan mora da raspusti Davutogluovu privremenu vladu i da pozove sve parlamentarne stranke na formiranje novog privremenog kabineta.

To znači da bi do održavanja prevremenih izbora na jesen vlast delile sve četiri partije koje su ušle u parlament u Ankari.

Davutoglu nastoji da pronađe koalicionog partnera otkako je AKP izgubila parlamentarnu većinu na izborima u junu, tako da prvi put otkako je došla na vlast 2002. godine, ne može da vlada samostalno.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.