U trendu

Erdogana ne plaše pretnje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da „sankcije i pretnje“ neće odvratiti Tursku od traganja za energentima u istočnom Mediteranu.

„Po tom pitanju naša zemlja ima pravo i branićemo naša prava svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Nećemo ustuknuti pred sankcijama i pretnjama“, izjavio je Erdogan.

Tenzije su u porastu u istočnom Mediteranu, gde su tokom prethodnih godina otkrivene velike zalihe gasa. To je podstaklo apetite primorskih zemalja.

Ankara je u ponedeljak poslala istraživački brod u pratnji ratnih brodova u područje koje Grčka smatra svojom teritorijom.

Ministri spoljnih poslova članica EU sastali su se juče da bi izrazili solidarnost s Grčkom i pozvali na deeskalaciju.

Grčka vlada je pozvala na konkretne korake protiv Turske i evropske zemlje će o situaciji u istočnom Mediteranu razgovarati na sastanku krajem avgusta.

Francuska je kao znak podrške Grčkoj u četvrtak pojačala svoje vojno prisustvo u regionu. Odnosi Pariza i Ankare su napeti poslednjih meseci.

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, ali je danas ponovo žestoko napao Grčku, optužujući Atinu da na svojoj teritoriji maltretira muslimane i stanovništvo koje govori turski.

„Grčke vlasti treba da bez odlaganja obustave mere koje nalikuju državnom terorizmu. Napadaju se naše džamije i naše škole“, rekao je turski lider ali izjavu nije potkrepio dokazima ni detaljima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.