U trendu

Erdoganov portparol: Saudijci da izruče ubice Kašogija

ANKARA – Fahretin Altun, direktor komunikacija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je danas da je „potpuni nedostatak transparentnosti“ kod saudijskih zvaničnika u vezi s istragom ubistva novinara Džamala Kašogija duboko zabrinjavajuća i da narušava njihov kredibilitet.

Altun je za Rojters kazao da saudijske vlasti moraju da izruče Kašogijeve ubice kako bi dokazale da su voljne da služe pravdi.

On je rekao da su nalazi u vezi s ubistvom do kojih je došla Turska na liniji s onima iznetim u istrazi specijalne izvestiteljke UN Anjes Kalamar, dodavši da je Ankara posvećena saradnji sa UN u ovoj istrazi.

Specijalna izvestiteljka Kalamar juče je saopštila da je istraga UN o ubistvu saudijskog novinara Kašogija pokazala je da je reč o brutalnom zločinu koji je „planiran“ i koji su izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije.

Ona je u sedištu UN U Ženevi saopštila da su saudijski zvaničnici „ozbiljno narušili“ i odložili napore Turske da istraži mesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine.

Kalamarova je, podnoseći izveštavaj o sedmodnevnoj misiji njenog tročlanog tima u Turskoj, rekla je da su imali pristup delu „jezivog audio materijala“ o smrti novinara koji su dobili od turske obaveštajne agencije.

Kašogi je ubijen 2. oktobra prolšle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.