U trendu

Erogan: Turska hoće da gradi budućnost sa EU

ANKARA – U telefonskom razgovoru sa predsednikom Saveta Evrope Šarlom Mišelom, turski predsednik Taip Erdogan je rekao da Turska hoće da gradi budućnost sa EU i založio se za prevazilaženje zastoja i izlaska iz „začaranog vrtloga“ u odnosima između Ankare i Brisela, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Na prošlonedeljnom samitu lideri EU su se saglasili da pripreme listu ograničenih sankcija za određeni broj državljana Turske zbog spora sa članicama EU Grčkom i Kiprom oko eksploatacije fosilnih goriva u istočnom Mediteranu, ali je rasprava o težim snakcijama odložena do marta iduće godine, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su lideri EU planirali da razgovaraju sa NATO saveznicima na temu izvoza naoružanja u Tursku nakon pritiska Atine da se Ankari uvede embargo na naoružanje.

Erdogan je apelovao na Mišela da se založi za konstruktivniji pristup EU prema Turskoj i ponovio da je Ankara spremna da stupi u bilateralne razgovore sa Atinom o spornoj eksploataciji fosilnih goriva u istočnom Mediteranu, ali je istovremeno i optužio državni vrh Grčke da „beži od razgovora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.