U trendu

Erupcija vulkana u Japanu primorala je evakuaciju u stanovnika dva grada

Desetine stanovnika evakuisano je iz dva grada sa glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu gde je u nedelju proradio vulkan i izbacio pepeo i veliko kamenje u vazduh.

Velike stene pale su čak 2,5 kilometra od vulkana Sakuradjima u južnoj prefekturi Kagošima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija.

Do jutros je 33 stanovnika napustilo svoje domove i uputilo se u ustanovu za negu u bezbednijem delu te oblasti, prema gradu Kagošima.

Za sada nema  informacijama o šteti ili povređenima. Krater vulkana od jutros nije moguće videti zbog lošeg vremena.

Snimci japanske javne televizije NHK pokazuju narandžasti plamen u blizini kratera i tamni dim sa pepelom koji se nadvija visoko iznad vrha planine.

Japanska meteorološka agencija (JMA) podigla je uzbunu od erupcije na najviši nivo od pet i savetovala 51 stanovnika u dva grada da napuste svoje domove.

JMA je upozorio da u krugu od tri kilometra oko kratera mogu pasti vulkanske stene i da je moguć protok lave, pepela i zapaljenog gasa u krugu od dva kilometra.

Šanse da se desi eksplozivnija nasilna erupcia su male, ali stanovnici i dalje treba da paze na kamenje koje pada, klizište i piroklastičan tok, saopštila je JMA.

Sakuradjima je na glavnom južnom ostrvu Kjušu jedan od najaktivnijih japanskih vulkana i više puta je eruptirao.

Nekada je to bilo ostrvo, ali je postalo poluostrvo nakon erupcije 1914. godine u kojoj je poginulo 58 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar