U trendu

Eskobar: SAD podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“

OHRID – SAD podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan“, poručio je danas specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i istakao da SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

„SAD na Balkan ne gledaju kao na ratni region, već kroz prizmu mogućnosti 21. veka, a mogućnosti regiona su ogromne. Zapadni Balkan je blagosloven odličnom geografskom pozicijom, velikim resursima, preduzetničkim duhom“, objasnio je Eskobar na otvaranju sastanka „Otvorenog Balkana“ u Ohridu.

U video uključenju on je naglasio da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promenama, ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa, mogao bi biti centar za transport, tehnologije…

Ukazao je da je Zapadni Balkan deo Evrope sa najbržim rastom.

„SAD podržavaju “Otvoreni Balkan”, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude usmerena ka većoj evropskoj integraciji“, objasnio je on.

Rekao je da postoji mnogo inicijativa za ekonomsku integraciju, a SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

Da bi inicijativa bila uspešna, kaže, neophodno je da bude otvorena za sve i da mora da uključi „svih šest zemalja na jednakom nivou“.

„Ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u važno vreme za razvoj Zapadnog Balkana. A moja preporuka da treba usaglasiti
„Otvoreni Balkan“ sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale. Takođe važno je da ova inicijativa ostane ekonomska, jer to nije politički projekat“, poručio je Eskobar.

On je istakao da se treba posvetiti planu za institucionalni razvoj i podršci privrednih komora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.