U trendu

Esper: SAD šalju oklopna vozila u Siriju da štite naftna polja

BRISEL – Sjedinjene Američke Države poslaće oklopna vozila i borbene trupe u istočnu Siriju, kako bi sprečila da naftna polja padnu u ruke takozvane Islamske države, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper.

Ta njegova izjava, data u sedištu NATO.a u Briselu, ukazuje da je povlačenje vojske iz Sirije neizvesnije i komplikovanije nego što je to predstavio američki predsednik Donald Tramp, ocenjuje AP i dodaje da je, iako je Tramp najavio povlačenje, stvarnost na terenu drugačija.

Esper je dodatne trupe opisao kao „mehanizovane“, što znači da će među vozilima biti i oklopni pešadijski nosač Bredli, tenkovi i druga vozila.

Kako se navodi, to pojačanje bi unelo novu dimenziju američkog vojnog prisustva, koje se u velikoj meri sastojalo od snaga za specijalne operacije koje nisu opremljene tenkovima ili drugim oklopnim vozilima.

Prema Esperovim rečima, ne sme da se dozvoli da ID ponovo priđe naftnim poljima.

„Ako bi ID imala pristup resursima, a samim tim i sredstvima za nabavku oružja ili za kupovinu boraca ili bilo čega drugog, to znači da to otežava poraz ID“, zaključio je Esper.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.