U trendu

Esper: Turska ne može da ima i S-400 i F-35

BRISEL – Vršilac dužnost ministra odbrane SAD Mark Esper danas je ponovo upozorio Tursku da će kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ne samo da okončati učešće Ankare u programu F-35, već će naškoditi i turskoj ekonomiji zbog američkih sankcija koje će usledeiti.

„Ministar je bio veoma čvrst. Još jednom je rekao da Turska neće imati i S-400 i F-35“, kaže visoki zvaničnik minstarstva odbrane SAD koji je želeo da ostane anoniman, posle sastanka predstavnika dve zemlje na marginama samita NATO u Briselu.

Esper je, kako se navodi, rekao da ako Turska prihvati S-400, onda treba da prihvati i posledice ne samo po pitanju programa F-35, već i po pitanju turske ekonomske situacije.

SAD su u više navrata tvrdile da S-400 nisu kompatibilni s NATO sistemima i upozorile Tursku na sankcije i druge posledice u slučaju kupovine raketnih sistema S-400.

Pentagon je ranije ovog meseca saopštio da je obuka turskih pilota na borbenim avionima F-35 zaustavljena u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Arizoni nakon što je Turska kupila ruski S-400 sistem raketne odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.