U trendu

Estonija: Jedini predsednički kandidat odbačen u prvom krugu

TALIN – Parlament Estonije nije danas uspeo da izabere novog predsednika zemlje nakon što su poslanici odbacili jedinog kandidata u prvom krugu glasanja.

Direktor Estonskog nacionalnog muzeja Alar Karis (63) bio je jedini kandidat koji se kandidovao da nasledi Kersti Kaljulaid, prvu predsednicu Estonije, piše AP.

„Sutra je još jedan dan“, rekao je Karis novinarima odmah nakon što su zvaničnici na izborima objavili zvanične rezultate.

Prema složenom sistemu izbora predsednika Estonije, za utorak su zakazana još dva kruga glasanja, a ako to ne donese rezultat, izbori će biti prebačeni posebnom izbornom kolegijumu od 208 članova.

U slučaju da ni to ne donese rezultat, glasanje bi se vratilo u parlament i proces bi počeo iznova, kao što se dogodilo 2016. godine sa predsednicom Kaljulaid.

U Estoniji premijer ima najveću vlast, dok su predsednikova ovlašćenja uglavnom ceremonijalna, uključujući predstavljanje zemlje u inostranstvu.

Predsednik Estonije je, pored toga, vrhovni komandant oružanih snaga, a u njegova ovlašćenja spada i formalno imenovanje članova vlade i potpisivanje zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.