U trendu

Estonija: Ponuda liderki opozicione stranke da formira vladu

VILNJUS – Predsednica Estonije Kersti Kaljulajd ponudila je liderki opozicione Reformske stranke desnog centra Kaji Kalas da formira novu vladu nakon što je premijer Juri Ratas podneo ostavku zbog istrage o finansiranju projekta u glavnom gradu Talinu.

Kalasovoj, čija je partija pobedila na izborima održanim 2019. godine, ali nije formirala vladu jer je Ratas formirao koaliciju sa konzervativnom Otadžbinskom strankom i krajnje desanom strankom EKRE, biće potrebna podrška u parlamentu, preneo je Rojters.

U novoj vladi najverovatnije neće uzeti učešće krajnje desničarska stranka EKRE, čiji lideri su američki izborni rezultat osudili kao namešten, a izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena nazvali korumpiranim.

Kalasova je kritičar referenduma koji je predložila odlazeća vlada o tome da li brak treba definisati kao zajednicu između muškarca i žene.

Premijer Estonije Juri Ratas saopštio je danas da podnosi ostavku, nakon što je otvorena istraga o finansiranju projekta u glavnom gradu Talinu.

Portal BNS preneo je da je Ratas doneo odluku o ostavci nakon sastanka rukovodstva svoje levo orijentisane Estonske stranke centra, koja je završena kasno noćas.

Portal navodi da se stranka smatra osumnjičnom u krivičnoj istrazi o finansiranju, ali Ratas negira da zna nešto o tome.

Ratas, koji je premijer od 2016. izgubio je parlamentarne izbore 2019, ali je sprečio pobednika izbora, Reformsku partiju da preuzme vlast, formiravši koaliciju sa konzervativnom Otadžbinskom strankom i krajnje desanom stranom EKRE.

Sledeći izbori u Estoniji treba da budu održani u martu 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.