U trendu

Estonija poostrila kontrolu granica za izbegle iz UKR i RUS

TALIN – Estonske vlasti su počele da spovode detaljnije granične provere za državljane Ukrajine i Rusije koji odlaze u Letoniju ili Finsku.

Granična policija objasnila je da je raspoređeno dodatno osoblje na granici sa Letonijom i Finskom i istakli su da na taj način žele da steknu bolji uvid u broj izbeglica iz Ukrajine i Rusije koji ostaju u zemlji i broj onih koji iz Estonije idu dalje, prenosi portal Šengen Viza Info.

„Upoređujemo podatke putnika koji su došli brodom koji su državljani Ukrajine i Rusije sa podacima kopnenih graničnih prelaza, i koristimo sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica da bismo proverili koja su vozila sa ukrajinskim ili ruskim tablicama ušla u Estoniju, a koja su je napustila“, istakli su u estonskoj graničnoj policiji.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao da bi ta zemlja trebalo da ponovo uspostavi graničnu kontrolu na unutrašnjim sengenskim granicama, da bi se stvorila jasna slika o broju izbeglica.

„Više od 100.000 ukrajinskih državljana je ušlo na teritoriju Estonije i za nas je ključno da jasno znamo gde se ti ljudi nalaze“ rekao je ministar Reinsalu.

Kako je saopštila granična policija Estonije, pooštrene granične kontrole počele su da se primenjuju 14. novembra i ostaće na snazi do 20. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.