U trendu

Estonija pozvala EU da usvoji novi paket sankcija Rusiji, šalje pomoć Ukrajini

TALIN – Vlada Estonije predložila je Evropskoj uniji da usvoji novi paket antiruskih sankcija, u kojem će jedna od glavnih tačaka biti smanjenje prihoda kroz snabdevanje energentima.

„Zalažemo se za preispitivanje gornje cene sirove nafte i njenog značajnog smanjenja. Svaki cent, svaki dolar smanjenja dovodi do značajnog pada prihoda Rusiji, u milijardama tokom godine“, rekao je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu, preneo je Interfaks.

EU bi takođe trebalo da preduzme korake da smanji sposobnost Rusije da isporučuje svoju sirovu naftu morskim putem, rekao je on.

„Naš predlog je da se zabrani prodaja tankera Rusiji i spreči pretovar nafte kroz teritorijalne vode Evropske unije“, rekao je Reinsalu.

U slučaju kršenja pravila gornjeg nivoa cena ili transporta nafte, predlaže se uvođenje sankcija tankerima ili kompanijama, uključujući i onemogućavanje njihovog ulaska u prostor EU.

Estonija, takođe, namerava da predloži EU da u potpunosti zabrani tranzit sankcionisane robe kako bi izbegla izbegavanje sankcija.

Istovremeno, Estonija će Ukrajini poslati paket vojne pomoći vredan oko pola miliona evra, koji uključuje uglavnom snajperske puške i opremu za specijalne snage, saopštilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

Novi paket pomoći Estonije uključuje poluautomatske puške, snajperske puške, dvoglede, municiju, ličnu i specijalnu opremu, patrolne čamce i termovizije, kao i medicinski materijal.

Ministarstvo odbrane je ukupnu cenu paketa procenilo na 494.300 evra.

Estonija je Ukrajini poslala vojnu pomoć vrednu oko 400 miliona evra ili više od jednog procenta njenog bruto domaćeg proizvoda.

Prethodno poslata pomoć je uključivala, protivtenkovske projektile Džavelin, haubice, protivtenkovske mine, protivtenkovske bacače granata, minobacače, vozila, opremu za komunikaciju, sanitet, ličnu zaštitnu opremu i suve obroke.

Zajedno sa Nemačkom, Estonija je poslala Ukrajini dve poljske bolnice i medicinski materijal u vrednosti od oko 15 miliona evra.

Estonija će donirati i treću terensku bolnicu u saradnji sa Holandijom i Norveškom, koje su izdvojile 7,8 miliona evra za podršku projektu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar