U trendu

EU: Albanija dobra u pravosuđu, pojačati borbu protiv korupcije na visokom nivou

BRISEL – EU i Albanija održali su danas Savet za stabilizaciju i pridruživanje u Tirani, a na sastanku je ocenjeno da je Albanija napravila pomake u reformi pravosuđa, dok bi, kako je zaključeno, trebalo pojačati borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Sastankom je predsedavao visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i Oliver Varhelii, komesar za proširenje, a Albaniju je predstavljao premijer Edi Rama.

Ovo je prvi put da se Savet sastao u Albaniji, naglašavajući nedvosmislenu posvećenost Evropske unije integraciji Zapadnog Balkana u EU i procesu pregovora o pristupanju Albanije, saopštio je Savet EU.

Na sastanku se razgovaralo o napretku Albanije u pripremama za članstvo i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o tome kako dalje intenzivirati odnose između EU i Albanije.

Albanija je u julu otvorila pregovore za članstvo sa EU i u ovom periodu u toku je skrining njenog zakonodavstva, procese koji je EU pozdravila.

“S obzirom na novu geopolitičku realnost nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, EU je podvukla važnost daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne i bezbednosne politike. EU je pohvalila Albaniju za njeno kontinuirano usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu. Ovo je snažan izraz albanskog strateškog izbora i mesta u zajednici vrednosti. EU je takođe pohvalila aktivno angažovanje Albanije kao nestalne članice u Savetu bezbednosti UN u promovisanju i odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”, saopštio je Savet Unije.

Vladavine prava je bila jedna od važnih tema. EU je ohrabrila Albaniju da nastavi da radi na implementaciji svih relevantnih aspekata fundamentalnih klastera.

“EU je pohvalila Albaniju na dobrom napretku ostvarenom kroz nastavak implementacije sveobuhvatne reforme pravosuđa, naglašavajući potrebu za daljim napretkom”, ali je takođe “podvukla da se napori za uspostavljanje solidnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala moraju intenzivirati, uključujući i na visokom nivou”.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju, “EU je ohrabrila Albaniju da usvoji i primeni mere koje su na čekanju, posebno u oblastima manjina, slobode izražavanja i slobode medija, imovinskih prava, kao i zaštite ličnih podataka“.

„EU je pozdravila dobru saradnju u rešavanju zajedničkih migratornih i bezbednosnih izazova i ohrabrila Albaniju da nastavi napore, uključujući usklađivanje svoje vizne politike sa listom trećih zemalja EU za koje je potrebna viza. Ona je podvukla važnost nastavka rešavanja pitanja neosnovanih zahteva za azil albanskih građana”, kaže se u saopštenju za medije.

EU je takođe podsetila na značaj paketa energetske podrške od jedne milijarde evra za Zapadni Balkan (500 miliona u grantovima i 500 miliona u zajmovima i garancijama), od čega 80 miliona evra za Albaniju ima za cilj da zaštiti najugroženije grupe koje su pogođene energetskom krizom, posebno preduzeća, domaćinstava i malih i srednjih preduzeća uz unapređenje energetske tranzicije, bezbednosti i diversifikacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.