U trendu

EU: Bez odluke o otvaranju poglavlja 23 i 24

U Briselu ni danas nije bilo konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, potvrđeno je u Savetu Evropske unije.

”Još nema dogovora. Ovim pitanjem će morati sada da se bavi slovačko predsedavanje EU”, izjavio je zvaničnik Evropskog saveta. U Briselu je, inače, danas ministarka u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, koja će se kasnije danas obratiti medijima.

Nezvanično, za Srbiju odsustvo konsenzusa uoči današnjeg sastanka COREPER-a nije bio iznenađenje.

Holandija, koja danas završava svoje šestomesecno predsedavanje Unijom, takođe je nezvanično potvrdila da će pitanje otvaranja poglavlja sa Srbijom biti danas tema sastanka ambasadora zemalja članica (COREPER), kako je i bilo najavljeno, ali i da se zbog nedostatka konsenzusa ne očekuje duža rasprava, niti odluka o Međuvladinoj konferenciji, na kojoj bi, kako se očekivalo, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena vec danas.

Holandsko predsedavanje EU ranije je navelo da nema nepohodnog konsenzusa svih 28 država članica EU oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije potrebne za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom

Iako je Holandija planirala da tokom svog predsedvanja unijom otvori poglavlja 23 i 24 sa Srbjom, nezvanično su objasnili da konsenzusa nema zbog dve zemlje, od kojih jedna ima suštinske zamerke, a druge tehničke probeleme oko davanja saglasnosti na otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Juče je u Briselu, na marginama Samita lidera EU, tehnicki premijer hrvatske vlade , Tihomir Orešković izjavio da Hrvatska nije promenila svoj stav i da njeni zahtevi koji se odnose na procesuiranje ratnih zločina, prava manjina i saradnju sa Tribunalom u Hagu ostaju isti.

Slovačka, koja sutra preuzima predsedvanje EU, najavila je da želi da vidi napredak Srbije na putu ka članstvu EU i da očekuje da će tokom njenog predsedavanja Srbija otvoriti više novih poglavlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.