U trendu

EU će ukinuti vize Turskoj kad se ispune svi kriterijumi

Evropska unija će ukinuti vize za državljane Turske kada „svi kriterijumi budu ispunjeni“, rekla je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini za francuski radio Frans Enter (France Inter).

Turska je navela da je uvodjenje bezviznog režima sa EU jedan od uslova koji se moraju ispuniti da bi ona sprovela sporazum o migrantima zaključen s Evropom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je rekla da je „uverena“ da su pregovori Turske za pristupanje Uniji „jedini način da se pomogne Turskoj da modernizuje svoju državu“ i da „poštuje osnovna ljudska prava“.

„Kada je reč o slobodnom kretanju, to će biti dozvoljeno samo kada svi kriterijumi budu ispunjeni, kao za sve zemlje s kojima pregovaramo o slobodnom kretanju njihovih gradjana na ograničen period“, rekla je Mogerini.

Ona je kao primer navela sporazume postignute sa Gruzijom i Ukrajinom.

„Postoje vrlo strogi i vrlo tehnički kriterijumi koje treba ispuniti, i vrlo stroga provera treba da bude uradjena“, rekla je ona.

Da bi turskim državljanima bile ukinute vize za putovanje u EU, Ankara treba da se obaveže da će ispuniti 72 uslova, koji se kreću od garancije za bezbednost ličnih dokumenata do poštovanja osnovnih prava, i uskladjivanja sa viznom politikom EU prema trećim zemljama.

Mogerini je ocenila da  je nastavak pristupnih pregovora s Turskom  „jedini način na koji Unija može da pomogne Turskoj da modernizuje svoju državu“ i „da poštuje osnovna prava, ukjučujući slobodu medija i slobodu udruživanja i takodje da udje u šire pregovore kao na primer potrebu o obnavljanju mirovnog procesa s Kurdima“.

Mogerini je rekla da je Turska  „zemlja sa kojom razgovaramo o svemu“ uključujući o vladavini i pravnoj državi.

U odgovoru na pitanje,  šefica diplomatije Unije je rekla da svakako Turska ima prava da udje u EU ali je ocenila da su još „daleko od toga“ i da „To zavisi od pregovora“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar