U trendu

EU čeka preporuku EMA, A. Zeneka ponudila još 8 miliona doza

BRISEL – Evropska unija očekuje danas popodne preporuku Ecropske agencije za lekove (EMA) za korišćenje vakcine AstraZenece, a u međuvremenu je iz te farmaceutske kuće stigla ponuda Uniji o povećanoj isporuci doza za osam miliona.

EMA bi trebalo da u petak popodne objavi preporuku na temelju koje Evropska komisija može da odobri upotrebu vakcine AstraZeneke, prenela je Hina.

U međuvremenu, u Nemačkoj je Agencija za odobravanje vakcine objavila da ne preporučuje AstraZenekinu vakcinu za starije od 65 godina.

AstraZeneka je na to reagovala saopštenjem u kojem navodi da zadnja ispitivanja potvrđuju efikasnost vakcina i kod osoba starijih od 65 godina.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneka prošle nedelje objavila da neće moći da isporuči količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom s Evropskom komisijom, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rešenje nastalog problema.

Evropska komisija insistira na tome da proizvođač vakcina mora da ispuni svoje obaveze, dodaje Hina.

Prema jednom funkcioneru EU, na koga se poziva Rojters, AstraZeneka je ponudila da će povećati isporuku za osam miliona doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je kompanija dogovorila s Komisijom.

AstraZeneka je prošle nedelje objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći da isporuči 80 miliona doza Evropskoj uniji, koliko je predviđeno za prvo tromesečje, nego samo 31 milion.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.