U trendu

EU da sankcioniše beloruske građane koji pomažu migrantima

VILJNUS – Litvanija je predložila da Evropska unija sankcioniše beloruske građane i kompanije za koje kaže da pomažu migrantima da pređu u zemlje članice EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

Litvanija i susedne države Unije Poljska i Letonija izvestile su o povećanju broja migranata, od kojih su mnogi iz Iraka i Avganistana, a koji pokušavaju da pređu granice iz Belorusije, prenosi Rojters.

„Moramo poslati vrlo jasan signal ne samo Belorusiji, već i svakom diktatoru koji bi upotrebio takav instrument protiv Evropske unije ili bilo koje od njenih članica, da neće uspeti, već će dobiti i povratni udarac“, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Landsbergis je kazao da su sankcije jedan takav odgovor, kao i da je njegova vlada predstavila Evropskoj službi za spoljne poslove spisak beloruskih građana i kompanija odgovornih za masovni dolazak migranata.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg složio se s kolegom iz Litvanije, rekavši na istoj konferenciji za novinare da odgovorni moraju da se suoče sa strogim sankcijama.

Litvanska vlada saopštila je u ponedeljak da će do septembra naredne godine završiti izgradnju žicacane ograde na granici sa Belorusijom, a čija je vrednost 152 miliona evra.

Zvaničnici iz Poljske i Letonije kasnije su rekli da se zalažu za izgradnju sličnih ograda duž svojih granica sa Belorusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.