U trendu

EU danas zvanično usvaja drugi paket sankcija protiv RUS

BRISEL, 25. februara ( Tanjug) – Ambasadori zemlja članica sastali su se jutros kako bi odobrili finali tekst sankcija protiv Rusije koji su noćas podržali lideri EU na samitu u Briselu.

Finalno „zeleno svetlo“ novom paketu masivnih ekonomskih sankcija daće šefovi diplomatija EU koji se od 15.00 časova sastaju u Briselu u okviru vanrednog Saveta EU.

U EU očekuju da će finalizacija drugog paketa sankcija protiv Rusije doći „brzo i jednosglasno“, a da će nove restrktivne mere „zaboleti Rusiju“.

Paket sankcija odnosi se na finansijski, energetski, trgovinski i transportni sektor Rusije.

„Paket uključuje finansijske sankcije koje ograničavaju pristup Rusiji najvažnijim tržištima kapitala. Ciljamo na 70 odsto ruskog bankarskog tržišta, ali i na ključne kompanije u državnom vlasništvu“, izjavila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

U Briselu ocenjuju da će ove sankcije povećati troškove ruskog zadužžvanja i imati značajan uticaj na industrijske osnove Ruske federacije kao i rusku elitu.
EU se odlučila i za zabranu izvoza tehnologija koje bi trebalo da onemoguće Rusiji da unapredi svoje rafinerije, kao i zabranu prodaje rezervnih delova i opreme za avione ruskim avio-kompanijama.

Istovremneo, sankcionisane će biti i ruske diplomate kojima se više neće izdaviti evropske vize.

Do drugog paketa sankcija EU protiv Rusije dolazi dan nakon što je Moskva vojno intervenisala u Ukrajini, a dva dana nakon što su EU 27 usvojile prvi paket sankcija zbog, kako u Briselu ocenjuju, nelegalnog priznaja nezavisnosti dve ukrajinske oblastri Donjecka i Luganaska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.