U trendu

EU dokument o odnosima sa Turskom

BRISEL, 22. marta ( Tanjug) – Ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku Saveta EU kao prvu temu imaće debatu o strateškom dok dokumentu o odnosima sa Turskom koji je Evropska služba za spoljne poslove predstavila tokom vikenda.

Šef diplomatije EU Josep Borelj je dolazeći na sastanak Saveta EU najavio da će odnosi sa Turskom biti u fokusu kako ministarskog sastanka tako i razgovora EU lidra krajem nedelje.

Diplomatski izvori u Briselu navode da EU strateškim dokumentom upozorava na moguće ekonomske posledice koje bi Turska mogla da pretrpi između ostalog i zbog jednostranih poteza u zapadnom Mediteranu.

Dodaje se da bi ekonomske mere u najvećoj mere mogle biti usmerene protiv turističkog sektora Turske, u smislu odvraćanja evropskih turista od poseta tim destinacijama, ali i da se mogu odnositi na energetiski sektori, zabranu izvoza i uzvoza određenih roba i teghnologija kao i moguće organičavanje finasiranja projekata u Turskoj koja idu kroz Evropsku kreditnu banku.

U dokumentu se navode i moguće pozitivne mere u slučaju konstruktivnog ponašanja Turska kao što su širenje carinske unije i napretka ka viznoj liberalizaciji za građane Turske.

Istovremeno, EU naglašava de se ne odustaje od nastavka izdvajanja novca za pomoć Tuskoj kada je reč o izbeglicama koje se nalaze na njenoj teritoriji, a u okviru sporazuma postignutog između EU i Turske o zaustavljanju migrantskog talasa ”teškog” šest milijardi evra.

Tokom prethodne nedelje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarali su sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i pozvali na spuštanje tenzija i jačanje poverenja u odnosima EU i Turske kako bi se omogućila ”pozitivnija agenda EU i Turske”,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.