U trendu

EU: Fon der Lajenova najavila jačanje sankcija Belorusiji

BERLIN – Evropska unija će nastaviti da pojačava režim sankcija kako bi se pozabavila „perfidnim“ tretmanom izbeglica od strane predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, uključujući i avio-kompanije, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe, prenosi Rojters.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omoguciti da se na listi sankcionisanih nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu doneti odluku o daljim sankcijama Belorusiji i avio-kompanijama koje prevoze izbeglice s Bliskog istoka u Minsk kako bi ih približili istočnim granicama EU.

„Mi takođe pokušavamo da pomognemo zemljama iz kojih izbeglice dolaze. Ruski predsednik Vladimir Putin ima uticaj na Lukašenka i on bi trebalo da iskoristi taj uticaj. Naredni dani biće odlučujući“, rekla je Ursula fon der Lajen na konferenciji u Minhenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.