U trendu

EU i Britanija traže da Kina poštuje osnovna prava građana

BRISEL – Evropska unija poziva Kinu, povodom 30. godišnjice protesta na trgu Tjenanmen, da oslobodi prodemokratske aktiviste, dok Britanija poziva Kinu da dozvoli mirne proteste građanima.

U saopštenju, šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini podsetila je na to kako je Evropski savet osudio „brutalnu represiju“ protiv demonstranata na sastanku u junu 1989. godine i rekao da komunistički režim treba da uzme u obzir sve svoje akcije pre tri decenije, prenosi AP.

Prema njenim rečima, priznanje ovih događaja i njihovih žrtava, ubijenih, zatočenih ili nestalih u vezi sa protestima na trgu Tjenanmen, važno je za buduće generacije i za kolektivno pamćenje.

„Očekujemo da se poštuju zakonske garancije i prava propisana za procese onih koji su pritvoreni u vezi sa događajima iz 1989. godine ili sa trenutnim aktivnostima u vezi sa komemoracijom“, dodala je ona.

Britanija je pozvala Kinu da dozvoli svojim građanima da mirno protestuju i uživaju slobodu izražavanja, u saopštenju povodom 30. godišnjice brutalne akcije kineske vlade protiv demonstranata na trgu Tjenanmen, prenosi Rojters.

„Ljudi u Kini još uvek nisu u mogućnosti da iskoriste svoje pravo da protestuju mirno “, rekao je ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

„Mi i dalje pozivamo kinesku vladu da poštuje slobodu udruživanja, okupljanja, izražavanja i druga osnovna prava i slobode, kako je utvrđeno ustavom Kine i međunarodnim pravom“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.