U trendu

EU i Kina ostaju privrženi Pariskom sporazumu o klimi

Visoki zvaničnik Evropske unije rekao je danas da će EU i Kina potvrditi svoju posvećenost Pariskom sporazumu o klimi ove nedelje i ako američki predsednik Donald Tramp odluči da izvede SAD iz tog Sporazuma.

Zvaničnik je takodje rekao novinarima da će EU i Kina detaljno objasniti kako planiraju da ispune svoje obaveze prema Pariskom sporazumu o klimi na razgovorima u Briselu u petak.

Taj zvaničnik je uključen u pripremu sastanka najviših zvaničnika EU i kineskog premijera Li Kećijanga, ali nije mogao zvanično da se obrati pošto izjava nakon sastanka dve strane još nije dogovorena.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao je danas da će Tramp najverovatnije povući SAD iz Sporazuma, iako će u objavi povlačenja biti korišćen „oprezni jezik“ i ostavljena mogućnost da ta odluka nije konačna.

Iako je Tramp trenutno za napuštanje sporazuma, on često menja stavove o važnim pitanjima nakon razgovora sa savetnicima, a povlačenje SAD izvesno bi naljutilo njihove saveznike koji su godinama pregovarali o smanjenju emisija ugljenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.