EU: I Priština i Beograd da ispune obaveze

I Priština i Beograd treba da „ispune obaveze preuzete u okviru dijaloga i da ih sprovedu sledeći svoje unutrašnje procedure“, ali je u odredbama Briselskog sporazuma teško naći mogućnost da taj akt u celini treba bude preispitan od ustavnog suda Kosova, stavio je do znanja kabinet visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

To su agenciji Beta preneli diplomatski izvori u Briselu, osvrćući se na spor koji je izbio između Beograda i Prištine pošto su kosovski zvaničnici najavili da će ustavni sud proceniti ustavnost ne samo uredbe o Zajednici srpskih opština, koju treba da usvoji vlada u Prištini, već i celog Briselskog sporazuma.

Portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančič je izjavila da EU „očekuje da obe strane ispune preuzete obaveze u okviru dijaloga i da ih sprovedu sledeći svoje unutrašnje procedure“ koje Brisel „po pravilu ne komentariše“, što ne govori jasno da li Priština može ili ne da traži procenu ustavnosti celog Sporazuma Beograd-Priština o normalizaciji odnosa.

Predsednik kosovske vlade Isa Mustafa je izjavio da će „tačke sporazuma o ZSO biti prosleđene u Ustavni sud koji će odlučiti“.

„Ako Ustavni sud bude rekao da neka od tačaka sporazuma nije u skladu sa kosovskom Ustavom, mi ih nećemo sprovesti, a ako ceo sporazum bude proglašen protivustavnim, onda ga nećemo sprovesti“, dodao je.

Mustafa je rekao da je taj sporazum potpisao tek kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati „treću vlast na Kosovu“.

Zvaničnici u Briselu su rekli da ne mogu da se osvrću na tu izjavu Mustafe.

Srpski premijer Aleksandar Vučić, koji danas razgovara s glavnom saradnicom Federike Mogerini nadležnom za Zapadni Balkan Angelinom Ejhorst, izjavio je da Srbija „mora da ima ozbiljan i odgovoran odgovor“ koji će „uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama“.

„Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znači, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU“, podvukao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.